Hovås andra Hamndag blev en folkfest

Hovåshamnens andra Hamndag i ”modern tid”, som arrangerades första söndagen i september i ljuvligt brittsommarväder av Sjöräddningen i Hovås, Askims Sjöscoutkår och Hovås Askims Båtklubb, blev en folkfest med många aktiviter.

Dagen inleddes med att hamnens nya signalmast invigdes av arrangörernas respektive ordförande/stationsansvarige under trumpetfanfar av Tuba-kvartettens eminente trumpetare. Den fina masten är tillverkad av vår f.d. mångårige hamnkapten Tore Glittsjö, tillika hedersmedlem i HABK, som fått kämpa i sommarhettan för att få den klar i tid till Hamndagen.

Aktiviteterna avlöste varandra hela dagen och mest folk drog nog Sjöräddningens uppvisningar med sin Rescuerunner i hamnbassängen där frivilliga livräddare från Svenska Livräddningssällskapet agerade statister och blev ”räddade” på ett mycket effektivt sätt. Mycket folk drog även Livbojen som sålde kaffe med hembakat och lotter liksom marinmålaren och en av grundarna till R/S Hovås, Franz Glatzel, även han hedersmedlem i HABK.

Övriga aktiviteter som lockade många var Sjöscoutkårens prova-på-segling i deras Giggar, ”träbåtsfestivalen” vid mastkranen, poängpromenaden (repet på utslagsfrågan var 20,6 meter), Räddningstjänstens brandbilar, Sjöpolisens nya båt, Båtsamverkanspolisen Niklas Brehm, SOS food truck – ”vi släcker din hunger”, mysig musik av Tuba-kvarteten och allt under överinseende av vår duktiga hamnkapten Pelle Elsius, som ensam representerade Grefab.

Dagen avslutades med att en av Sjöfartsverkets nya helikoptrar svepte över hamnen och genomförde en spektakulär livräddning alldeles utanför hamnpiren. Den enda inbjudna myndigheten som inte hade tillfälle att vara med denna gång var Kustbevakningen, som samma dag fick larm om ett oljeutsläpp, och istället fick vara med och sanera utsläppet mellan Vinga och hamninloppet ända in till Brännö.

STORT TACK till alla besökare, funktionärer, statister, musiker, träbåtsentusiaster, förtroendevalda, medlemmar… som bidrog till en lyckad ”Hamnfest”

Janerik Dimming, HABK